VÅGA VARA EN MEDVETEN KONSUMENT!
Informativ text som besvarar frågeställningen:
Hur letar jag efter bra mat i affären?
Detta skrev jag 28/12-2011 på väg ner till Tyskland (därför jag inte postat det förrän nu)
Källa: Hjärnkoll på maten
Rubrik: Våga vara en medveten konsument
Det är ökningen av socker och andra korta kolhydrater (förklara vad som menas?) som gjort att allt fler människor drabbas av fetma och utvecklar diabetes. (s.24)
Mataffären är som en djungel när det gäller att hitta rätt mat (min mening). Om du skulle dricka läsk eller äta chips, kakor, godis, färdiga piroger och pajer eller någon påssås någon gång så skulle inte det vara hela världen. Men hur ofta tar du bara en kaka eller en godisbit? Det blir oftast fler om du väl tar eller hur? Det farliga är inte om du äter onyttigt någon gång ibland. Det farliga är när du inte är medveten om vad du stoppar i vagnen när du är och handlar. (s25)
Du ska veta att ordningen i en mataffär inte ser ut som den gör av en slump. Affären vill göra en så stor vinst som möjligt och det är därför de mest nödvändigaste varorna är utspridda så långt ifrån varandra och inne i affären som möjligt. På så sätt måste du gå igenom hela affären och innan du hittat det du ska har du förmodligen plockat i något mer i vagnen med ett lockande pris fast det inte stod på inköpslistan.
Godishyllan finns oftast i närheten av kassorna och även det är planerat. Du har hela tiden du varit inne i affären och sett mängder av olika varor som skapar ett sug efter något att tugga på. Dessutom har det kanske varit en lång dag och du har inte ätit på länge så ditt blodsocker är lågt och du behöver energi snabbt. Godishyllan ser du då som någon slags räddning. Godiset lyser dessutom i flera olika lockande färger – det ser ju så gott ut och du köper lite för att äta på vägen hem.
Har du inte bara köpt det du egentligen skulle ha, har affären gjort en vinst. De använder sig inte bara utav knepet att sprida ut dem mest nödvändiga matvarorna i affären så långt ifrån varandra utan de brukar även använda sig av gångar som gör att du måste gå som en liten labyrint innan du kommit fram till det du ska ha, ha sprakande färger på skyltar och kartonger, extraprisskyltarna brukar också vara framstående eller när något är nytt. Det brukar också finnas smakprov som gör att du kanske köper det om det är gott. (s 25)
Att säga hur du exakt ska hitta rätt mat i affären är svårt för det beror på vad du väljer att köpa för produkt. Men här är några tips som gör att du inte hamnar i några fällor när du är och handlar:
- Planera maträtter hemma som du vet är nyttiga. Leta recept på nätet, i kokböcker du anser är sunda. Det kan vara svårt att komma på maträtter när du går runt i affären.
- Gör en inköpslista på det du ska köpa när du är hemma och var sedan bestämd innan du går in i affären att du inte ska falla för affärens trick.
- Handla aldrig mat hungrig! Det är som gjort för att du ska komma därifrån med snabba kolhydrater det vill säga godis, chips, naturgodis etc.
- Se till att ha tid när du handlar. Ha inte något speciellt inbokat med en gång efteråt. Blir det stressigt så har du inte lika mycket koll över vad du kastar ner i vagnen.
- Kolla på produktens innehållsförteckning och se så du inte köper en produkt som innehåller mycket socker. Socker är oftast den vanligaste boven i våra livsmedel. Kolla runt efter ett annat märke om du upptäcker att det vanliga märket du brukar köpa innehåller för mycket socker eller något annat du vill undvika - det brukar ofta finnas alternativ.
- Är du som jag och tycker lätt synd om dig själv? Handla då inte om du är ledsen, arg eller om du känner dig ensam. Då kan risken vara större att du kommer hem med glass, chips eller godis bara för att någon varit dum. Vem straffar du om du äter onyttigt? Ingen annan än dig själv!(s.28)