DEL 1

Denna text kommer att besvara tre av mina frågeställningar - Vad är bra mat?
Varför ska man äta bra mat? Vilka fördelar för det med sig?

FAKTAN KOMMER IFRÅN SLV.SE


Den viktigaste anledningen till varför du ska äta bra mat är för att du som människa ska må bra. Det kan kännas som att den mat du äter idag inte påverkar dig särskilt mycket, att du mår bra ändå. Men något som är viktigt är att du också måste tänka på din framtid.

Men vad är egentligen bra mat då?

Enligt livsmedelsverkets hemsida så är det viktigt att vi äter mycket grönsaker och frukt – man brukar räkna ungefär 500 gram per dag. Och hur vet man vad 500 gram är då? Kostverket rekommenderar att det är ungefär 3 frukter per dag eller 2 portioner grönsaker per dag.

Det som är superbra med grönsaker är att de innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Frukt och grönt inte innehåller mycket energi men är ändå rätt så mättande.

Tips:

Ha alltid en frukt i väskan ifall du skulle bli hungrig – på så sätt är du alltid förberedd att stilla din hunger och så hamnar du inte i fällan att köpa något som är onyttigt och onödigt på vägen.

 

Livsmedelsverket menar också att det är viktigt med att äta fullkornsbaserade produkter istället, så byt ut din pasta, ris, frukostflingor, gryn (till exempel havregryn) och bröd mot fullkornsalternativet. Fullkorn gör att du gör dig mätt längre och kan dessutom göra att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Vill du gå ner i vikt är fullkornsprodukter att föredra. Variera dessa sorter så mycket som möjligt eftersom de innehåller olika mycket näringsämnen. Dessutom blir det tråkigt att alltid äta samma – var inte rädd att prova något nytt.

 

Informationsruta om fullkorn

Fullkorn innehåller rikliga mängder med viktiga saker som till exempel vitaminer, mineraler och järn.

 

Tips för dig som tycker att det är svårt att hitta bra produkter i mataffären:

Tycker du, precis som jag, att det ibland kan vara riktigt krångligt att hitta bra produkter i mataffären (mellan oss: som ibland känns som en djungel) kan du leta efter produkter som är märkta med ett nyckelhål. Nyckelhålsmärkta produkter har blivit godkända för att de inte innehåller så mycket fett, salt, socker men tämligen mer fibrer än andra liknande livsmedel.

 

Ät mer fisk, det är väldigt nyttigt! Hur ofta äter du fisk i veckan? Äter du det tre gånger i veckan så äter du tillräckligt. Då får du i dig bra med vitaminer och mineraler samt omega 3.

Tips:

Äter du fet fisk, till exempel så får du i dig omega 3-fettsyror som är viktiga för oss. Ät sill, lax eller makrill så klarar du dig fint. Du kan även äta sej, konserverad tonfisk eller varför inte fiskbullar?


Det finns olika typer av fetter. Det är tre stycken som är vanliga och de brukar vi kalla för, mättade, omättade och fleromättade fetter. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter mer omättade och fleromättade fetter eftersom mättat fett höjer risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Tips:

Använd dig av flytande margarin eller olja när du lagar mat eller när du bakar, ät mer nyckelhålsmärkta produkter och varor där det står har en låg fetthalt, använd mjölk istället för grädde när du lagar mat, ät mer fisk, skär bort fett som är synligt för ögat.

 

 

 



 

Mina reflektioner kring detta kommer upp så fort som möjligt. Senast måndag. Har fler texter som väntar men tänkte att vi tar en i taget. Både igår och idag har jag suttit i två timmar på bibliotekt och skrivit ihop användbart material till boken - det har gått fantastiskt bra! Reflektionerna kommer som sagt så fort som möjligt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0