TILLSATSER

FAKTAN KOMMER IFRÅN SLV.SE

Alla tillsatser som finns i vår mat är granskade och godkända, men bara för att de är godkända så betyder det inte att de egentligen är nödvändiga i vår mat.

Vanliga tillsatser är konserveringsmedel, antioxidationsmedel, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, färgämnen, sötningsmedel och smakförstärkande – det finns dock fler än dessa.

Varför använder man då tillsatser i mat? Konserveringsmedel använder man till exempel för att öka hållbarheten på en produkt som annars skulle lättare blivit angripet, antioxidationsmedel brukar användas för att en produkt (till exempel frukter) inte ska bli gammalt för fort samt för att utsidan på en produkt inte ska ”förlora sin charm”. Emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel används för att påverka konsistensen vår mat, och sötningsmedel, färgämnen och smakförstärkande används för att påverka smaken och ge färg till produkter (till exempel läsk) som skulle se ganska oaptitliga ut på grund av all preparering eller liknande.

E-nummer är ett system där vi kan hålla koll på alla tillsatser som finns. Alltså finns det ett E-nummer för varje tillsats. ( Dessa två meningar kommer från 1177.se)

På varje färdigpackad produkt som finns i affären finns en huvudregel. Det är att alla ingredienser + tillsatser som finns i måste stå på innehållsförpackningen. Antingen med sitt vanliga namn eller med sitt E-nummer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0