LITE FAKTA OCH KORT REFLEKTION PÅ DET!
Hur ofta ska man äta? Varför? Vad händer om du inte äter?
Om du vill äta hälsosamt bör du äta ungefär fyra måltider per dag. Äter du regelbundet ger det dig en bra mättnadskänsla – särskilt om du äter bra mat på det! Det är viktigt att äta! Din ämnesomsättning går ner om du inte äter som du ska och slutar vi äta så kommer vi inte att kunna leva. Vår mat och dryck är vårt bränsle. Vi behöver både kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler och det är därför det är så viktigt att äta en varierad kost.
Som jag skrev i faktatexten ”Vår mat och dryck är vårt bränsle” och det stämmer verkligen. Vi kan ju inte leva om vi inte får i oss mat. Att inte äta är som att inte tanka en bil och tankar vi inte bilen så kommer vi ingenstans. Låter väldigt flummigt men det är ju sant.
Faktan kommer ifrån mitt egna huvud respektive Itrim!
Handflatemetoden – Reflektion
Jag kan tänka mig att jag skulle kunna bli kritiserad eller åtminstone bli frågad varför jag valt att använda mig av Itrim som källa som mestadels handlar om viktminskning. Och ja, det stämmer, men jag tycker att denna metod är så otroligt bra. Det jag använt mig av är den här metoden och just denna är till för oss som vill behålla den vikt vi har men ändå ha koll på hur mycket vi äter.
Att äta bra anser jag är viktigt, men något som är ännu viktigare är hur stora portionerna du äter är. Äter du för mycket av nyttig mat är inte det heller bra. Du ska äta lagom, som vi svenskar säger.
Att ha med sig olika portionsmått gjorda av plast eller liknande för att veta hur mycket du ska äta blir nog jobbigt efter bara någon vecka eller två och det kan även bli jobbigt om du ska ut med dina vänner på restaurang, eller hur? Men något som du alltid har med dig och som du kan använda dig av är din hand.
Därför valde jag att använda mig av denna metod!
Handflatemetoden – Den smarta metoden skapad av Itrim!
Itrim, ett motion- och viktminskningscenter, har kommit på det perfekta sättet att mäta upp mat med hjälp av sin hand. De säger att det är en vidareutveckling av tallriksmodellen (och jag håller med dem efter att ha provat på den i några veckors tid nu).
Hur funkar det och hur mycket ska du mäta upp då? Jo, metoden bygger på att storleken på din hand är kopplad till din muskelmassa samt förbränning och det energibehov du behöver.
Per dag bör du äta fyra handflator av proteinkällorna och fyra knytnävar av de mer täta kolhydratkällorna (ris, pasta, potatis, bröd) samt åtta knytnävar av de mindre täta kolhydratkällorna; grönsaker, frukt, bär (högst fem knytnävar bör bestå av frukt och bär).
Källa: Itrims kokbok - Lätta recept med Handflatemetoden
Knytnäve samt handflata. En sådan mängd ska du ta ungefär!
ÄNNU EN MATRÄTT

Denna maträtt kommer att ta någon av potatisrätternas plats! Vilken som försvinner återstår att se. Sen kan man ju självklart själv välja att ha potatis istället för pasta till exmepel om man föredrar det, men eftersom jag vill variera maträtterna som mycket som möjligt så känns det bättre med så varierade maträtter som möjligt!
Den här maträtten består av bladspenat, fullkornsspaghetti, kräftstjärtar, räkor, några klickar pesto och creme fraiche samt salt och peppar! Snabbt, gott och nyttigt! Mmmmm!
6 MATRÄTTER

Här är 6 olika maträtter jag lagat som skulle kunna passa som recept över bra mat i min bok. Beskriver alla maträtter tydligare i boken om jag väljer att ta med dem.
1. Lövbiff, hemgjorda klyftpotatis i ugn samt olika grönsaker
2. Kyckling med rostade rotfrukter och andra grönsaker samt fetaost som är strött över
3. Fisk (Alaska Pollock), kokt potatis, rödkol + andra olika grönsaker
4. Röda linser och morotssoppa dekorerat med två stavar avokado
5. Omelett fylld med grönsaker + några skivor skinka
6. Laxkotlett, potatis, spenat, paprika
Fiskrätterna, omeletten samt soppan är redan klara för boken. Det är rätterna 1 & 2 som också innehåller potatis som rätt 6. Potatis räknas som bra mat (det är nyttigt så länge man äter lagom, precis som alllt annat) men tänker att det kan bli för mycket att ha tre potatisrätter med. Någon måste nog ryka - även om alla är goda om bra!
Alla dessa maträtter har gått igenom levsmedelsverkets "matvanekollen" och har varit inom ramarna för godkänt näringsinnehåll.
DAGENS FRÅGA!
Svårt att bestämma mig!
ITRIM, NY KÄLLA!
Jag vet, jag borde vara klar nu.. Det har varit väldigt svårt för mig att hålla mina deadlines! Tror det beror på att vi aldrig varit så här självständiga förut i skolan och helt plötsligt, BANG, så får vi hela ansvaret. Vissa klarar det säkert galant, men för mig har det varit lite av en utmaning.
Jag vill hur som helt lägga till en ny källa. ITRIM. Jag vet att man kanske tänker nu att mitt projektarbete är att man inte ska gå ner i vikt utan att bara äta bra och så vidare och det stämmer. Itrim har bra råd om man vill stå still på samma vikt också och därför väljer jag att ha den som en källa i sista minuten. De har även en metod som jag anser är bra om man vill veta hur mycket man ska äta på ett ungefär för varje måltid samt bra recept som jag kan använda mig av!
VÅGA VARA EN MEDVETEN KONSUMENT!
Informativ text som besvarar frågeställningen:
Hur letar jag efter bra mat i affären?
Detta skrev jag 28/12-2011 på väg ner till Tyskland (därför jag inte postat det förrän nu)
Källa: Hjärnkoll på maten
Rubrik: Våga vara en medveten konsument
Det är ökningen av socker och andra korta kolhydrater (förklara vad som menas?) som gjort att allt fler människor drabbas av fetma och utvecklar diabetes. (s.24)
Mataffären är som en djungel när det gäller att hitta rätt mat (min mening). Om du skulle dricka läsk eller äta chips, kakor, godis, färdiga piroger och pajer eller någon påssås någon gång så skulle inte det vara hela världen. Men hur ofta tar du bara en kaka eller en godisbit? Det blir oftast fler om du väl tar eller hur? Det farliga är inte om du äter onyttigt någon gång ibland. Det farliga är när du inte är medveten om vad du stoppar i vagnen när du är och handlar. (s25)
Du ska veta att ordningen i en mataffär inte ser ut som den gör av en slump. Affären vill göra en så stor vinst som möjligt och det är därför de mest nödvändigaste varorna är utspridda så långt ifrån varandra och inne i affären som möjligt. På så sätt måste du gå igenom hela affären och innan du hittat det du ska har du förmodligen plockat i något mer i vagnen med ett lockande pris fast det inte stod på inköpslistan.
Godishyllan finns oftast i närheten av kassorna och även det är planerat. Du har hela tiden du varit inne i affären och sett mängder av olika varor som skapar ett sug efter något att tugga på. Dessutom har det kanske varit en lång dag och du har inte ätit på länge så ditt blodsocker är lågt och du behöver energi snabbt. Godishyllan ser du då som någon slags räddning. Godiset lyser dessutom i flera olika lockande färger – det ser ju så gott ut och du köper lite för att äta på vägen hem.
Har du inte bara köpt det du egentligen skulle ha, har affären gjort en vinst. De använder sig inte bara utav knepet att sprida ut dem mest nödvändiga matvarorna i affären så långt ifrån varandra utan de brukar även använda sig av gångar som gör att du måste gå som en liten labyrint innan du kommit fram till det du ska ha, ha sprakande färger på skyltar och kartonger, extraprisskyltarna brukar också vara framstående eller när något är nytt. Det brukar också finnas smakprov som gör att du kanske köper det om det är gott. (s 25)
Att säga hur du exakt ska hitta rätt mat i affären är svårt för det beror på vad du väljer att köpa för produkt. Men här är några tips som gör att du inte hamnar i några fällor när du är och handlar:
- Planera maträtter hemma som du vet är nyttiga. Leta recept på nätet, i kokböcker du anser är sunda. Det kan vara svårt att komma på maträtter när du går runt i affären.
- Gör en inköpslista på det du ska köpa när du är hemma och var sedan bestämd innan du går in i affären att du inte ska falla för affärens trick.
- Handla aldrig mat hungrig! Det är som gjort för att du ska komma därifrån med snabba kolhydrater det vill säga godis, chips, naturgodis etc.
- Se till att ha tid när du handlar. Ha inte något speciellt inbokat med en gång efteråt. Blir det stressigt så har du inte lika mycket koll över vad du kastar ner i vagnen.
- Kolla på produktens innehållsförteckning och se så du inte köper en produkt som innehåller mycket socker. Socker är oftast den vanligaste boven i våra livsmedel. Kolla runt efter ett annat märke om du upptäcker att det vanliga märket du brukar köpa innehåller för mycket socker eller något annat du vill undvika - det brukar ofta finnas alternativ.
- Är du som jag och tycker lätt synd om dig själv? Handla då inte om du är ledsen, arg eller om du känner dig ensam. Då kan risken vara större att du kommer hem med glass, chips eller godis bara för att någon varit dum. Vem straffar du om du äter onyttigt? Ingen annan än dig själv!(s.28)
MINA REFLEKTIONER PÅ: VÅGA VARA EN MEDVETEN KONSUMENT!
jag tror vi alla känner igen oss i problemet att hitta rätt mat. Vilket av alla märken ska jag välja? Det viktigaste är som sagt att vara en medveten konsument. Försök att se framåt. Vad blir konsekvenserna om du köper glass? Jag har många gånger tänkt att den här gången är den sista gång jag köper glass på väldigt länge. Och så sitter jag där och äter och det smakar väldigt gott. Sedan är förpackningen tom. Känner jag mig gladare efter den där glassen som lockat mig med dess beskrivning som nästan fick mig att dregla? Känner jag mig nöjd? Nej. Har jag kvar tanken om att den där glassen var min sista? Nej, för det var ju gott när jag åt. Nästa glassköp blir det sista, det är jag säker på…
Det som är viktigt är att vi måste tänka på är att bryta vårt mönster. Det är i huvudet spärrarna sitter. Vågar du säga emot din vilja och istället blunda för glassdiskarna så kommer det tillslut bli naturligt att bara gå förbi utan att stanna.
Men visst lockar de färgglada hyllorna i butiken! De flesta jag känner gillar precis som mig tacos. Tänk på de förpackningarna. En mysig röd färg som skriker ”Köp mig. Ät mig”. Hade alla Santa Marias tacoprodukter legat i genomskinliga påsar som sett ganska anonyma ut hade vi kanske inte köpt och ätit dessa i lika stor mängd.
Jag har följt tipsen ovan ett par gånger nu när jag varit med och handlat och de funkar om man stålsätter sig. Jag tror det även här är en fråga om ens inställning i sitt huvud. Har du varit bestämd fem gånger i rad när du varit och handlat följer du nog tillslut bara den där inköpslistan och blir inte särskilt lockad över färgerna. Du kanske till och med smakar på ett sådant där smakprov som finns som inspiration till kommande veckors matinhandlingar.